dinsdag 10 januari 2012

Tora, Tora, Tora!

"East wind and rain" luidde het weerbericht op 4 december 1941. Het signaal om de aanval op Pearl Harbour in te zetten. Op 7 december 1941 brak Kapitein Mitsuo Fuchido van het Japanse empirische leger door de wolken boven Oahu en zag hij dat de verassing compleet was -- Tora, Tora, Tora! Met 183 vliegtuigen begon het bombardement. De rest laat ik Lukas & Micha vertellen.

Lukas: Er lagen twee rijen schepen in de haven van Hawaii. De eerste rij beschermde de tweede. Maar opeens kwam de eerste golf vliegtuigen en ze bombardeerden de eerste rij met torpedo’s. De USS Utah en UdSS Oklahoma, twee van de grootste Amerikaanse battleships, kantelen. De matrozen dachten dat ze veilig waren voor de Japanse torpedo’s omdat de haven niet erg diep was, maar de Japanners hadden ze aangepast zodat ze zelfs in water van maar 40 voet (12 meter) konden raken.Erna kwam er nog een tweede golf vliegtuigen. Die lieten bommen vallen op het deck van de USS Arizona. En die bommen gingen door het dik ijzer. Eigenlijk was dit onmogelijk maar de Japanners hadden deze ook veranderd, zodat ze door het dek de wapenkamer konden raken. Booooooom. Een enorme ontploffing. Bijna 1150 soldaten waren dood. En nu staat erboven een monument dat we vandaag bezocht hebben.

Battleship USS Nevada probeerde te ontsnappen—is het gelukt?, vraagt Micha. Eerst wel, maar dan kwamen er mega veel vliegtuigen op hem af en is hij ook ontploft.

Micha: ik vond vooral het bezoek aan de onderzeeboot goed. Er konden wel 80 soldaten in. We mochten er ook ingaan en dat was heel cool. Er was veel goud in de controlekamer en drie sturen, raar hé.

Lukas: de onderzeeer had heel veel Japanse schepen doen zinken en voor elke kreeg die een sticker op zijn kant. Per ongeluk hadden ze zelfs een Frans schip laten zinken. Ze hadden ook 4 vliegtuigen neergeschoten en daarvoor kregen ze een sticker van de Japanse oorlogsvlag. Ze hadden 16 torpedo’s om andere schepen te laten zinken en als die op waren moesten ze zich diep onder de zee verstoppen.

Micha: Met een boot zijn we het gezonken schip (USS Arizona) gaan bezoeken. Er was daar een soort brug en daar konden we zien wie er allemaal dood gegaan was op een grote witte muur. 12 dode soldaten noemden “Schmidt”.

papa: Uiterst geslaagd bezoek. Zeker een aanrader :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten